Accommodatie
Aangezien onze Vlaamse Paarden in aantal steeds toenamen en onze vroegere accommodatie geen plaats meer kon bieden aan zowel de grote als de kleine Vlaamse Paarden hebben we in 2008 besloten een nieuwe stal te bouwen voor de paarden waar ieder zijn eigen nestje heeft.
Pension
Naast onze Vlaamse Paardenfokkerij hebben wij ook nog enkele boxen ter beschikking als pensionstalling. Deze boxen zijn zeer ruime boxen van 3,5m bij 4m. De paarden worden zoveel mogelijk in groep buiten gelaten en de boxen worden dagelijks uitgemest en bijgestrooid. De paarden worden tweemaal per dag voorzien van voordroog, hooi en krachtvoeder. Er is ook de mogelijkheid om onze wasplaats, zadelruimte en piste te gebruiken.
Groot was mijn verbazing toen ik op de nieuwe locatie aankwam.
Riant brede bedieningsgang onder een zeer hoog dak.
Grote boxen met een dikke matras stro. Imposante paarden, Vlaamse paarden, keken mij rustig aan.
Wat een rust: een enorm verschil vergeleken met de hectische toestanden van weleer.
Vanaf de eerste dag voelde ik mij thuis en intens gelukkig.
Regelmatige voederbeurten met eten dat bij mij past.
Veel – zodat ik mij de ganse dag bezig kan houden.
En elke dag buiten in het gras waarvan ik vroeger niet vermoedde dat het bestond.
Smakelijk en juist hoog genoeg, en ook niet te kort,… geweldig.
Hier staan mensen achter die weten wat paarden nodig hebben.
Ik ben mijn eigenaar zo dankbaar dat hij veranderde van stal.
Hij is schijnbaar ook gelukkig met de metamorfose die ik meemaak en waardoor ik met meer plezier de kunstjes doe waarvoor hij mij gebruikt.
Kortom zalig.
Rijlessen Can Ride
Abc
Geschiedenis van het Vlaamse Paard
Het Vlaams Paard is een koudbloedras dat onder de categorie van de trekpaarden kan gerangschikt worden en zoals de naam het zelf zegt ligt de oorsprong van deze prachtdieren in onze contreien. Het Vlaams Paard was eeuwen terug dan ook hét ridderpaard bij uitstek en het was ook zeer gegeerd voor het trekken van zware lasten en voor het bewerken van de Vlaamse landbouwgrond. Maar.. Aan alle mooie liedjes komt een einde en zo kende ook het Vlaamse paard een achteruitgang op het einde van de 19de eeuw. Deze achteruitgang kwam er door de opkomst van het Brabants Trekpaard, dat immers afstamt uit het Vlaams Paard, wat resulteerde in een volledige verdwijning van het Vlaams Paard in onze streken vanaf het begin van de jaren 1900.
De Vlaamse Paarden zijn elegante trekpaarden met een gemiddelde schofthoogte van ongeveer 1.75m voor de merries en meer dan 1.80m voor de hengsten. Ze zijn meestal voskleurig met witte manen en bereiken al vlug een gewicht dat varieert van 850 tot meer dan 1000 kg. Daarenboven hebben de paarden weinig of geen behang op de benen en ze bezitten vlotte en elegante gangen. Ondanks hun groot gestalte en gewicht zijn ze toch enorm wendbaar waardoor de paarden zowel aangespannen voor de koets als bereden onder het zadel aan bod kunnen komen. Naast dit alles mogen we zeker en vast hun gouden karakter niet vergeten !!!
Kortom… Het Vlaams Paard is een monument dat leeft en toekomst heeft.
Indien u nog verdere informatie wenst te bekomen omtrent deze kolossale, prachtige dieren, aarzel dan niet ons te contacteren. Wij zullen uw vragen zo goed en zo spoedig mogelijk beantwoorden.
Foto’s
Video’s
- Dressuur met trekpaarden: hier een voorbeeld van dressuur met Vlaamse Paarden. Het Vlaams Paard is de merrie Emma van Stal Van ‘t Heesveld die de dressuurwedstrijd bij Stal Talpe in 2010 gewonnen heeft.
- Het slepen van de weide met een driejarige Vlaams Paard merrie Nuria Van ‘t Heesveld
- Annelies en Jade aan het werk op de paardenhappening te Zottegem, 2010.